Izlet v Celje

Izlet v Celje

Na izlet smo z dvema avtobusoma, polni pričakovanja, krenili proti Celju. Že med vožnjo proti Celju se je dobra volja stopnjevala, saj je kazalo, da bomo imeli krasno vreme. To se je tudi zgodilo. Ko smo se vozili proti Celju, smo si vzeli čas  za odmor in  jutranjo kavico.

Z ogledom mestnega središča Celja smo pričeli na Krekovem trgu, nadaljevali smo mimo Vodnega stolpa, to je jugozahodni obrambni stolp, ki je bil sestavni del mestnega obzidja. Vanj so vzidani rimski kamni in marmorna plošča, ki označuje višino, ki jo je Savinja dosegla med poplavo leta 1672. Od tod ime »vodni« stolp. Pot smo nadaljevali mimo Stolne cerkve, (Sv. Danijela), Glasbene šole, Umetniške četrti, Pokrajinskega muzeja (Stara grofija), Osrednje knjižnice do Knežjega dvora. Vodnik nam je vseskozi razlagal zgodovino in znamenitosti starega dela mesta. Pred Narodnim domom (sedež Mestne občine Celje) smo si ogledali spomenik Josipu Pelikanu. Vodnik nas je opozoril še na mnoge druge znamenitosti Celja, ki pa se jih bomo lahko ogledali ob drugi priložnosti.

Po ogledu mestnega središča Celje smo odšli na Jožefov hrib, kjer stoji baročna cerkev Sv. Jožefa, katero smo si tudi ogledali. Lepo so nas sprejeli, razložili zgodovino, pogostili s sokom.
Po ogledu smo se odpeljali na okusno in obilno kosilo. Po kosilu smo se odpravili še na ogled in sprehod okoli Šmartinskega jezera. Zgrajeno je bilo 1970 leta. Obala jezera meri 10 km, jezero pa meri 113 ha jezerske površine. Njegova osnovna naloga je zadrževanje hudourniških voda.

Po sprehodu in zaužitem napitku, a nekoliko utrujeni, zato bogati za novo izkušnjo smo se odpravili proti domu.

Menim, da nas je tokrat vse prijetno presenetilo. Vreme nam je bilo naklonjeno in imeli smo se zelo lepo. Zadovoljni smo se vrnili domov ter si želimo še takšnih druženj.

Predsednik kluba

Alojz Brajkovič