Člani Koronarnega kluba Brežice – vadbena skupina Dobova so v prostorih Doma upokojencev Dobova 26. februarja organizirali delavnico zdrave prehrane z naslovom:
»Domače je najbolj zdravo in pravo«. Delavnice se je udeležilo 22 članov, vključno s predsednikom kluba Alojzom Brajkovičem.
V uvodnem predavanju o zdravi prehrani, ki ga je izvedla Mojca Savnik-Iskra, dr. med., spec. interne medicine, je opozorila na pomen uporabe živil iz domačega okolja in pozitiven vpliv, ki ga ima priprava obrokov doma na telesno in psihično zdravje ter socialne stike v družini. Nato so se udeleženke in udeleženci pod strokovnim vodstvom Bernardke Zakrajšek, vodje kuhinje v Splošni bolnišnici Brežice, lotili priprave šestih obrokov zdrave prehrane.
Zajtrk: zeliščna skuta, kisla kumarica, bela kava, polnozrnata žemlja
Dopoldanska malica: energetska sezamova ploščica, topli lipov čaj
Kosilo: bujta repa s teletino, polnozrnata štručka (sezam, lan), hladen domač čaj (meta), jabolko
Vege menu: štrukelj s piro in polnozrnatim testom, solata z radičem, motovilcem in fižolom
Popoldanska malica: omleta iz jajčnih beljakov s špinačo, paradižnikom in sirom, polnozrnata žemlja, hladen čaj
Večerja: pečena ajdova kaša z jabolki in orehi, naravni kompot
V kuhinji je ves večer lepo dišalo, ob tem pa je vladalo prijetno vzdušje. Delo je potekalo organizirano in brezhibno, kot se za izkušene kuharice in kuharje spodobi. Po pripravi vseh jedi so udeleženci sedli k zajtrku in zdravo degustirali vse do večerje.
V. M.